Výborný! Házenkáři Dukly Praha chválí nordic running

06_orezHC Dukla Praha je novým Mistrem České republiky v házené. Celému týmu moc gratuluji a o to víc mě těší, že právě házenkáře Dukly moje metoda nordic running velmi zaujala. Zde jsou pro připomenutí poznatky hráčů i trenérů po „holotrénincích“ v rámci kondičního soustředění v Harrachově (léto 2015):

Je půlka prázdnin. Většina lidí se válí někde u vody nebo usrkává chlazené nápoje ve stínu slunečníku, aby přežili vedro. Ne tak házenkáři „Áčka“ Dukly. Po více než týdnu trojfázového tréninku (běh, posilování, kolo) se mnou ve skupinách absolvují náročnou tréninkovou jednotku nordic runningu. V areálu běžkařského stadionu a pak na sjezdových svazích „Čerťáku“ dokazují, že házenkáři nejsou žádní rozmazlení ufňukánci.

03

Při házené se totiž musí setsakramentsky běhat. Jenom herní kombinace a vytříbená technika střelby k vítězství nestačí. Všeobecná kondiční příprava je nezbytným základem, z něhož vše další vychází. A v tom je právě velký potenciál metody běhu a cvičení s runningovými holemi: jednoduchá, ale přitom velmi efektivní a zdravá tréninková aktivita.

04-„Nordic running je výbornou alternativou běžeckých cvičení se zapojením horní poloviny trupu a paží, kdy se vědomě ale nenápadně posilují jak paže, tak vnitřní kosterní svalstvo“, říká první z dvojice současných trenérů Dukly Praha Jan Josef. „Výborná pomůcka pro jedince, kteří mají koordinační potíže, a to nejen s během. A v neposlední řadě zábavnější forma běhání a cviků na odrazovou sílu“, pokračuje trenér Josef ve výčtu přínosů nordic runningu.

Společně s dalšími členy realizačního týmu pak Jan Josef ocenil skutečnost, že běžecký trénink s runningovými holemi kvalitně zvládli i hráči, kteří jinak z důvodu předchozího zranění na harrachovském soustředění normálně běhat nemohli. „Určitě to budeme celoročně využívat pro aktuálně zraněné hráče jako alternativu klasického tréninku“, upřesňuje jeho trenérský kolega Jiří Kotrč. „Vhodný pro nás je k tomu třeba park Stromovka“, dodává legenda duklácké, československé i české házené.

A co po tréninku s holemi říkali na nordic running samotní hráči? Líbil se jim třeba jako „super podpora při běhu do kopce a pro zlepšení techniky běhu“ (Daniel Rangl), „výborná aktivita na správné držení zad a ramen, skvělý způsob kompenzace“ (Ondřej Šimůnek) nebo „zajímavé zpestření jinak monotónního běhání :lol: “ (Honza Chmelík).

02

„Největší přínos je pro mě jednoznačně odlehčení zádovým svalům“, má jasno další z hráčů Jakub Kern a vystihuje tím snad všemi zmiňovanou výhodu runningových holí při běhu v terénu – snížení zátěže nejnamáhanějších oblastí (bedra, kolena). „Runningové hole mi umožnily lépe rozložit váhu a odlehčit tak nataženým svalům“, potvrzuje týmové poznatky Filip Herzán.

Ohlasy trenérů i hráčů Dukly jsou z hlediska další budoucnosti nordic runningu velmi povzbuzující. „Tahle metoda se nejen v házené, ale i v dalších sportech určitě prosadí“, je přesvědčen třináctinásobný mistr republiky a rekordman v počtu házenkářských reprezentačních startů (250!) Jiří Kotrč. Od člověka, který dokázal s Duklou vyhrát nejprestižnější klubovou soutěž Pohár mistrů evropských zemí a který se dvakrát dostal i do elitního výběru světa, taková předpověď obzvláště těší!

KotrcOdkazy:

:roll:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*