Nordic Running je efektivním zpestřením tréninku běžců a triatletů, říká „triatlonový Jágr“ Petr Vabroušek

03_detail webPřínosy běhu s runningovými holemi oceňuje další mimořádná osobnost nejen našeho, ale i světového sportu – triatlonista a ultravytrvalec Petr Vabroušek. Jak na něj moje metoda Nordic Running zapůsobila? Kteří sportovci a proč mohou podle jeho poznatků běh s holemi ve svém tréninku nejlépe využít?

Petr Vabroušek je fenoménem vytrvalostních sportů – triatlonu, maratonu a ultramaratonu (i v extrémních podmínkách). Z velmi dlouhé řady jeho obdivuhodných výsledků vybírám: 79× TOP 10 na oficiálních Ironmanech WTC (= světový rekord), 2× vítěz Světového poháru v dlouhém triatlonu (2006 a 2011), 182× dokončený závod na tratích Ironmana, 13× Mistr ČR v dlouhém triatlonu, vítěz běžeckých závodů v Antarktidě na 42 km a 100 km v rekordních časech (2013), celkové 2.místo ve World Marathon Challenge (7 maratonů v 7 dnech na 7 kontinentech) 2017

poust

Běh s krátkými hůlkami si Petr Vabroušek dříve již několikrát vyzkoušel při závodech seriálu ultramaratonů Horská výzva (např. celkové vítězství v r. 2013) a při Beskydské 7. Jako „holoodborník“ s potěšením kvituji, že v těchto ultrazávodech Petr používal jednodílné (nikoliv teleskopické) hole Fizan, vzhledem k velkému sklonu svahů samozřejmě kratší.

„Použití runningových holí při běhu po rovině a do mírných kopců jsem poprvé vyzkoušel až v rámci našeho Tricampu pod vedením Milana Kůtka. Bylo to překvapivě pestré a fyzicky náročné. Určitě je to vhodná metoda pro zpestření tréninku běhu“, hodnotí na základě bezprostředních dojmů Petr Vabroušek, mj. pětatřicetinásobný vítěz triatlonových závodů Ironman.

01_uzky

Své poznatky přidávají i další účastníci triatlonového kempu, který Petr ve spolupráci s renomovanými trenéry pravidelně pořádá v Otrokovicích. „Při běhu s holemi dochází k posílení horní části těla, takže třeba ajťáci už nemusí chodit do posilovny, funět tam a smrdět v uzavřeném prostoru“, konstatuje s úsměvem Milan Jaroš. V této myšlence se s ním shoduje i Lukáš Maňásek: „Nordic Running je ideální pro lidi z kanceláří, kteří mají málo volného času. Stačí vyběhnout s holemi na půl hodinky, parádně si zamakáte a zaposilujete na celé tělo“.

Ano, je to tak, Nordic Running je při správném provedení překvapivě efektivní variantou kondičního pohybu. Přitom přirozenou, snadno zvládnutelnou, a navíc – jak potvrzují zkušenosti stovek vyznavačů běhání s runningovými holemi – pro klouby šetrnější než normální běh.

03_clanek

Závěr patří opět „nadpozemskému“ Petrovi. „Hlavní aplikaci vidím u běžců a triatletů, kteří potřebují odlehčit nohám z důvodu rehabilitace po zranění nebo přetížení, dále při potřebě maximalizovat tréninkový efekt v omezeném čase a také pro intenzivní zapojení horní poloviny těla do tréninku běhu”, říká vítěz maratonu na Severním pólu (2015) a světový rekordman v počtu umístění TOP 10 na oficiálních závodech Challenge Petr Vabroušek.

Odkazy – Petr Vabroušek: webové stránky / Facebook

:roll:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*