Nádhera! Nordic running v rakouských Alpách

02Také si myslíte, že v Alpách lze jenom v zimě lyžovat, nebo v létě provozovat extrémně náročnou horskou turistiku? Pokusím se vás vyvést z omylu. Zvolíte-li totiž tu správnou oblast a roční období, můžete v rakouských velehorách naběhat  kromě kopců i spoustu kilometrů po rovině. Ať už s runningovými holemi, nebo bez nich. Rozhodně to stojí za to!

Prodloužený víkend v Alpách jsem si naplánoval na konec října. Pro dovolenou s běžeckou náplní, nebo třeba oddílové soustředění, ideální volba (už nejsou vedra a ještě není sníh). Takže zbývalo, jako vždy a všude, mít štěstí na počasí. A to jen umocnilo mé dojmy: prostě nádhera! Vím teď, co jsem předtím nevěděl: Alpy jsou běžcům zaslíbené. Všem, včetně nás rekreačních.

Městečko Niedernsill mě kromě své malebnosti uchvátilo hned z několika důvodů. Zaprvé: je blízko. Z Prahy tam budete autem o dost dřív než například v Popradu (o vlaku ani nemluvě), a benzín v Rakousku stojí stejně jako u nás. Zadruhé: má vynikající strategickou polohu. Leží totiž jen 10km od vyhlášených středisek Zell am See a Kaprun, která se určitě vyplatí navštívit a poznat.

05

Zatřetí: dají se tu uskutečnit běhy všech náročností a délek. Od pohodového pobíhání či joggingu po cyklostezce až po traily s různými stupni obtížnosti. Běžný smrtelník si může dát do těla zvládnutím několika údolních svahů a přebíháním do vedlejších vesnic, borci holdující skyrunningu se pak budou vyžívat ve zdolávání vysokohorských hřebenů.

Ty roviny – ty mě fakt dostaly. Dvacet, třicet, čtyřicet, zkrátka kolik chcete kilometrů „natočíte“ po absolutní rovině. Údolní cyklostezka (Tauernradweg) snad nemá konec. Oproti těm českým jsou rakouští cyklisté ohleduplní a běžci jsou na „jejich“ asfaltové stezce vítáni. No a navíc ta alpská panoramata… To při vší úctě v Jizerkách či Krkonoších nezažijete.

V Niedernsillu a jeho okolí jsou až nečekaně skvělé podmínky pro nordic running. Upravované travnaté plochy přímo v městečku, stadion, travnatý běžecký okruh okolo plaveckého areálu, ale i soukromé louky (domorodci sportovcům fandí a podporují je i při běhání s holemi po jejich pozemcích :) ). No a samozřejmě kopečky a kopce, včetně sjezdovek, v nichž dostává nordic running ty správné grády!

04

Odměnit za trénink sebe i ostatní členy rodiny pak můžete mnoha zajímavými způsoby. Jste v oblasti Vysokých Taur, takže by byla škoda nenavštívit třeba Krimmelské vodopády (nejvyšší v Evropě), ledovcový štít Kitzsteinhorn (lyžování 11 měsíců v roce), nebo vysokohorské přehrady Wasserfallboden a Mooserboden. A samozřejmě zmíněná střediska Kaprun a Zell am See.

Penzionů a hotelů je pochopitelně v Alpách přehršel. O to víc nám pomůže dobrý tip. Na základě vlastních zkušeností mohu vřele doporučit penzion Gassner v Niedernsillu. Cítil jsem se tam jako doma. Obrovská výhoda: spolumajitelka je Češka a fandí sportu. Takže domluva a shoda ve všem.

pension Gassner

Pobyt v penzionu lze zařídit s polopenzí, jenom se snídaní nebo zcela bez stravy (obchod, pekárna i restaurace jsou v bezprostřední blízkosti). A kromě klidu, příjemného prostředí a vybaveného fitka mě zaujala i PC místnost. Workoholici, kterým nestačí wi-fi připojení v celém penzionu, zde totiž mají připravenou „alpskou počítačovou pracovnu“ :)

V případě zájmu vás s majitelkou rád zkontaktuji. A na závěr malá videopozvánka na nordic running v Alpách:

youtube

:roll:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*