Králové Šumavy aneb Nordic running na kempu Ondry Fejfara

_3Tréninková metoda běhu a cvičení s runningovými holemi zaznamenala další posun. Na šumavském běžeckém kempu, jehož pořadatelem byl vynikající český reprezentant Ondřej Fejfar, si nordic running úspěšně vyzkoušeli všichni jeho účastníci včetně trenérů. Jak na ně zapůsobil?

V zimě jsou areály na Zadově a Churáňově na sportovce s holemi, čili běžkaře, zvyklé. Ale tolik běžkyň a běžců s holemi na podzim –  to tu ještě nebylo. A vypadali moc pěkně. Ladně a barevně. To první zásluhou runningových holí a své šikovnosti, to druhé i díky značkám Salming a Royal Bay. Zkrátka sportovní královny a králové Šumavy :-)

werunprague_O tom, že runningové hole mohou být skvělým zpestřením běžecké přípravy i tréninkovou pomůckou v období zranění, se Ondřej Fejfar sám přesvědčil již před časem. Je mi ctí, že se rozhodl své zkušenosti předat dalším běžcům prostřednictvím mých praktických instruktáží na jednom z jeho populárních kempů.

Ondra letos opět zažívá skvělou sezonu s řadou vítězství v domácích i zahraničních závodech a úspěšnou účastí na rakouském Dolomitenmannovi. Týden před šumavským kempem obsadil vynikající 25.místo na MS v běhu do vrchu ve Velké Británii (byl druhým nejlepším Čechem!) a již týden po něm ho čeká mezinárodní závod SWS SkyRace v Hong Kongu.

Jak hodnotili nordic running po jeho prvním vyzkoušení běžkyně a běžci ze skvělé party Ondrových „kempáků“? Velmi pozitivně. Běhání s runningovými holemi dosud neznali a mile je překvapilo. Z jejich názorů vybírám:

„Moc se mi to líbilo! Skvělé jako zpestření tréninku a výborné i při seběhu z kopce, kdy hole usnadňují techniku běhu.“ (Daniela Kučerová) „Nordic running mě velice mile překvapil, především zapojení vrchní části těla a odlehčení nohou při běhu do kopce.“ (Ondra Kubeček) „Krásně to potvrzuje, že všechno je v hlavě. Zkuste si sami srovnat běh s holemi a bez nich. Jasně uvidíte devizy toho, když je začnete používat“. (Karolína Šrámková)

_3b

„Nordic running výrazně eliminuje zátěž nohou, takže i když vás bolí kolena nebo kotníky, dá se s tím pořád hezky běhat. Druhé velké plus vidím v tom, že si člověk vybrušuje styl.“ (Tomáš Vlček) „Hrozně mě překvapilo, jak přirozený pohyb to byl. Hole hodně pomohou při sebězích kopců, kdy jsou kolena velmi zatěžována a v mém případě na tom bohužel nejsou moc dobře… S holemi to je úplně něco jiného!“ (Lucka Bartáková)

_1Na závěr několik postřehů členů realizačního týmu. „Runningové hole jsem vyzkoušel poprvé, předtím jsem k tomu byl dost skeptický“, říká fyzioterapeut a kondiční trenér Petr Soukup. „V nordic runningu vidím velký potenciál pro běžkaře, ale může to být zajímavý doplněk i pro běžce. Dochází k významnému odlehčení dolních končetin a výrazně víc se zapojuje vršek“, pokračuje „hnací motor“ kempu Petr Soukup (na obr.vlevo).

„Běh s holemi je tedy vhodný pro toho, kdo má problémy se slabší horní polovinou těla nebo dělá sporty, při nichž se vršek více zapojuje, například triatlon“, vysvětluje Petr Soukup. Ví, o čem mluví. Petr je totiž oficiálním fyzioterapeutem České triatlonové federace a například v r.2010 byl nejlepším českým reprezentantem na ME a MS ELITE.

„Je to zajímavá metoda pro zlepšení techniky paží, správný náklon a došlap“, všímá si vlivu na běžecký styl manažer týmu Jan Veselý. S Petrem Soukupem se pak shoduje v tom, že nordic running se výborně hodí právě pro běžecká soustředění a pobyty na horách, kde je měkký povrch a několikadenní běhání už může být nudné.

_4

:roll:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*