Propagátoři

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konec světa opravdu nastal. Ale trochu jiný: konec světa, ve kterém se neběhalo s holemi.

 

Pro pořádek: to, že se dá s holemi běhat, jsme samozřejmě neobjevili a ani nic takového netvrdíme. Běžkaři je využívají v létě, protože není sníh a oni nechtějí vypadnout z rytmu. Někteří ultramaratonci se odšťouchávají hůlkami v horách, ale jde o skládací hole trekové a o plynulém běhu nelze v prudkých svazích příliš hovořit.

A pak jsou tu ještě jedinci, kteří se občas rozběhnou s walkingovými hůlkami, protože jim samotná chůze nestačí. Ani v jejich případě však nejde o systematické běhání s holemi při dodržení správné běžecké techniky. Hole na nordic walking jsou totiž krátké, takže výsledkem je pobíhání s lokty proklatě nízko.

Metodu běhu s runningovými holemi, za kterou jsme s Alešem Tvrzníkem získali evropskou cenu, se nebojíme označovat jako univerzální. Ne snad proto, že bychom s ní chtěli ovládnout celé univerzum, ale proto, že ji může úspěšně zvládnout každý sportovec bez ohledu na věk a na svoji výkonnostní úroveň.

SONY DSCPostupem času, když se zprávy o novém způsobu běhání začaly šířit, jsem začal být označován jako propagátor běhu s holemi. Fajn, proč ne. Někdo s tím přece začít musel…

V tom případě jsme ale už propagátoři dva. Aleš Tvrzník, uznávaný biomechanik z CASRI Praha, totiž dlouhodobě propaguje propojení vědeckých poznatků z vrcholového a rekreačního sportu a jejich oboustranné využití. A k tomu je běh s holemi jako stvořený.

Vlastně jsme se sešli propagátoři tři – ještě Miloš Škorpil, pro změnu označovaný jako propagátor běhání a zdravého životního stylu. První články s našimi poznatky o běhání s holemi vyšly totiž na stránkách jeho Běžecké školy. Takže Miloši: díky, a bude-li po velkofilmech Terminátor a Gladiátor někdy natočen i Propagátor, první díl je samozřejmě o Tobě :)

Za vším hledej ženu. V našem případě je jí slečna Jaruška Morávková z Nordic Walking Live Hradec Králové, která významně napomohla uvedení naší myšlenky do praxe. A tím jsme kompletní. Právě Jaruška je čtvrtým propagátorem běhu s holemi.

A to doslova. Od té doby, co jej tato „d´Artagnanka nordic runningu“ sama vyzkoušela, už s běháním s holemi nepřestala a nadšeně v něm pokračuje. Tak ji můžete napodobit. Běh je návykový, ale běh s holemi je návykový ještě víc!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*